2023

International Poetry Film Competition, Portugal
Bloomsday Film Festival 2023 Ireland
Haiku City & Soul 2023 in Cincinnati, North America

2022
Don’t know: documentaire over de geest van het niet-weten (54′)
We leven in een tijd waarin veel zekerheden op de tocht staan, we weten niet meer hoe de toekomst eruit ziet. In Don’t know onderzoekt filmmaker Pat van Boeckel hoe een open geest, een grondhouding van niet-weten, ons kan helpen om de wereld van nu tegemoet te treden.
Hij spreekt een jonge actrice, wiens loopbaan door de lockdown abrupt stopte, en een kunstenares wier leven en kunst door ziekte een andere wending nam. En hij zoekt naar antwoorden bij een dichter, die het onbeschrijfelijke toch in woorden probeert te vangen. Hun overgave aan een niet-weten tegenover een soms frustrerende realiteit, leidde tot onverwachte inspiratie en nieuwe mogelijkheden.

2021

Reizen langs de stilte  (62′)
Reizen langs de stilte is een contemplatieve film over de kracht van stilte. Met de recente lockdowns wereldwijd is stilte plotseling voor iedereen heel tastbaar geworden. Drukke steden en snelwegen vielen stil, pleinen en straten bleven leeg en het sociale leven kwam tot stilstand. De rust die deze nieuwe werkelijkheid teweegbrengt, roept verschillende emoties op, want in ons jachtige bestaan zijn momenten van contemplatie schaars. Maar, de stilte overvalt ons en roept misschien wel evenveel angst op als dat we er behoefte aan hebben. Wat is stilte nu eigenlijk behalve de afwezigheid van geluid? Tegenwoordig gaat het over zoveel meer dan geluid alleen. Zo gaat het ook over aandacht. Oude en nieuwe media verspreiden immers een onophoudelijke stroom aan informatie die voortdurend om onze aandacht vechten. Constant online aanwezig zijn, op de hoogte en bereikbaar zijn is de nieuwe norm in onze samenleving. De gewenning aan sociale media en het grote aanbod aan informatie en desinformatie heeft ertoe geleid dat de hedendaagse mens vervreemd is geraakt van stilte. Stilte lijkt een synoniem geworden te zijn voor stilstand, eenzaamheid en verveling. Anderzijds zien we dat mensen meer en meer overprikkeld raken en dat de behoefte aan stilte en onthaasting groeit.

In de caleidoscopische documentaire van regisseur Pat van Boeckel benadert hij dit thema via uiteenlopende ontmoetingen met mensen en reist hij langs plekken die hem eerder iets over stilte hebben geleerd. Zo komen een oude Sioux opperhoofd en de zenmeester Thich Nhat Hanh voorbij, die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. De Belgische psychotherapeut en dichter, Kristin Verellen, vertelt hoe haar leven plotseling tot stilstand was gekomen toen haar partner, fotograaf Johan van Steen, door een bomaanslag in de metro van Brussel was omgekomen. Of hoe landschapsfilosoof en schrijver Ton Lemaire in Frankrijk de stilte opzoekt en daar het belang van de natuur en wandelingen onderstreept, omdat het je weer in contact brengt met het grotere geheel en het besef daar onderdeel van te zijn.

2020

Het denkende hart van Etty Hillesum  (60′)
Etty Hillesum werd postuum beroemd na de publicatie van haar oorlogsdagboek. Hoe komt het dat de woorden van deze joodse vrouw, die al meer dan 75 jaar geleden in Auschwitz is vermoord, nu nog zoveel mensen inspireert? De documentaire volgt de joods-Israëlische Emma en de Palestijnse Dina, die samen, geraakt door het dagboek van Etty Hillesum, een vredesproject in Israël en de bezette gebieden zijn gestart. Aan de hand van korte fragmenten uit Etty’s dagboek hebben zij een kaartspel ontwikkeld dat zij gebruiken bij Palestijnse en Israëlische groepsbijeenkomsten. De persoonlijke zoektocht van Etty Hillesum naar een leven zonder haat resoneert op indringende wijze bij de bezoekers van deze bijeenkomsten, die soms de hoop en een uitzicht op vrede allang verloren zijn. Als in Westerbork de namen van alle gedeporteerde joden worden voorgelezen, sluiten Emma en Dina zich aan bij een retraite van de Zen Peacemakers.
Broadcasted on Dutch public TV

2019

Onzekeren Tijden (32′)
Het zijn spannende tijden voor boeddhisten in Indonesië. Net als in 1998 en 2013 neemt in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 17 april aanstaande de intolerantie naar de overwegend Chinese, boeddhistische gemeenschap toe. Kleine geweldsincidenten vinden opnieuw plaats. Eerder leidde deze onverdraagzaamheid tot rellen en een pogrom waarbij vijfhonderd mensen werden vermoord en honderden vrouwen verkracht. In 2013 werd een bomaanslag op een boeddhistische tempel in Jakarta gepleegd. We maken kennis met de boeddhistische gemeenschap in Indonesië. We spreken een slachtoffer van de rellen in 1998 en zijn getuige van hoe Indonesische boeddhisten bijeen komen rondom de Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld, om de geboorte en verlichting van Boeddha te vieren. Deze jaarlijkse bijeenkomsten staan sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in het teken van het vergroten van tolerantie. Een relevante boodschap aan de vooravond van de verkiezingen, nu de vlam opnieuw zomaar in de pan kan slaan.
Broadcasted on Dutch public TV

2018

Thuiskomen (58′)
Een portret van de grondlegger van Zijnsoriëntatie Hans Knibbe
Hoe kun je het lijden van de westerse mens opheffen? Dat is de zoektocht van klinisch psycholoog Hans Knibbe (1949) die begon in de wilde jaren zestig. Hij legde zich toe op de zogenaamde humanistische therapievormen als Gestalt en neo-Reichiaans lichaamswerk. Daarnaast verdiepte hij zich in het boeddhisme. Zijn diepe overtuiging dat we ons lijden kunnen overkomen en zijn bevinding dat een zuiver psychologische of boeddhistische benadering voor de moderne mens niet voldoet, was de oorsprong van zijn School voor Zijnsoriëntatie. Een opleiding voor therapeuten op spirituele basis, die inmiddels door velen ook gevolgd wordt als training voor het leven. In Dzogchen, een vorm van vrijzinnig Tibetaans boeddhisme, vindt Hans Knibbe nu zijn belangrijkste inspiratie. Die werkte hij op geheel eigen, Westerse wijze,  steeds verder uit tot een modern pad van verlichte levenskunst. Wat dat voor hem in de praktijk betekent zien we als we kennismaken met de deelnemers van een Zijnsoriëntatie retraite en we Knibbe volgen op La Gomera, de plek waar hij thuiskomt.
Broadcasted on Dutch public TV

2017

Vrede vinden in Srebrenica (58′)
De verhalen van de deelnemers aan deze bijzondere ‘bearing witness’ reis nemen ons mee langs de pijnpunten van een recent verleden, langs verschillende etnische en religieuze achtergronden, vragen over verantwoordelijkheid en mogelijkheden om de cirkel van geweld te doorbreken.De plotselinge scheiding tussen de etnische groepen in Bosnië ontaardde 25 jaar geleden bij het uiteenvallen van Joegoslavië in ernstige oorlogsmisdrijven. De focus van deze reis ligt niet bij het wat, waar en waarom van deze geschiedenis, maar op de betekenis van deze gebeurtenissen voor iedereen persoonlijk.
De Nederlandse deelnemer Frank van den Brink, die als baby uit Bosnië geadopteerd werd door Nederlandse ouders, belichaamt een van de uitgangspunten van de bearing witness retraites: maak geen onderscheid tussen daders en slachtoffers, je had immers zelf tot beide kampen kunnen behoren. Frank weet niet of hij van Servische, Bosnische of Kroatische afkomst is. Aan welke kant zou hij tijdens de burgeroorlog hebben gestaan?
Broadcasted on Dutch public TV

On Waiting      (60′)
Film about the Dutch painter Bram van Velde who was friends with the writer Samuel Beckett.“The most difficult thing is when you can’t do anything. When you just have to wait.” Bram van Velde (1895-1981) was a Dutch painter known for an intensely colored abstract painting style. He is often seen as member of the ‘Ecole de Paris’ but his work resides somewhere between Expressionism and Surrealism; it evolved in the 1960’s into an expressive colorful Abstract art. “even the painter is blind but he feels the necessity to see”

2016

Widening Circles   (59′)
The Work That Reconnects has inspired thousands of people to take heart and work together for the sake of life on Earth, despite rapidly worsening social and ecological conditions. It has also inspired people to co-create experiential practices that serve the Work in specific groups and settings.
Broadcasted on Dutch public TV

Getuigen van Piraeus. (60′)
Geschokt door de beelden van de vluchtelingen in Griekenland besluit ik samen met zes vrouwen spontaan te gaan helpen. In het illegale kamp in de haven van Piraeus zijn officiële instanties afwezig. De ‘organisatie’ draait op vrijwilligers die uit de hele wereld…
Broadcasted on Dutch public TV

Zen and the Art of Compassion (30′)
Fr. AMA Samy (Arul Maria Arokiasamy) was born of poor Indian parents in Burma in 1936. As a boy he came into some contact with Burmese Buddhism and Buddhist monks. Back in India after the War, he was brought up for a few years by his maternal grandfather, who was a devotee of a Muslim saint and was caring for the burial shrine of the saint. The grandfather died in an accident leaving the young boy without support and guidance. However, the boy finished school and joined the Jesuits.
Fr. AMA Samy spends a few months every year abroad, mostly in Europe, teaching and helping his students (see the sesshin list). He is the founder of Bodhi Sangha.
Broadcasted on Dutch public TV

2015

A Sense of Urgency (60’)
Joan Jiko Halifax (1942) is an American Zen Buddhist teacher, anthropologist, human rights activist, author and terminal care worker. She is a driving force of socially engaged Buddhism in the world. Besides running the Upaya Zen Center in New Mexico, a community she opened in 1990, she spent more than forty years working with the dying, helping them through the final phase.
Broadcasted on Dutch public TV

Een meester in Moskou (30’)
Zenmeester Ton Lathouwers heeft zijn fascinatie voor Rusland nooit onder stoelen of banken gestoken. Ook binnen zijn zenbeoefening blijft de Russische literatuur en religie hem inspireren. Voor het eerst sinds bijna vijftig jaar keert hij terug naar het land. De reis voert langs plekken en mensen die een belangrijke rol speelden in zijn visie op zen en spiritualiteit. Naarmate de reis vordert komen we steeds dichter op de huid van deze onorthodoxe zenleraar.
Broadcasted on Dutch public TV

 

2014

Sri Lanka, het geschonden paradijs (30’)
Sri Lanka is het enige land waar het boeddhisme ononderbroken levend is gehouden. Hoe heeft er dan toch een zeer gewelddadige burgeroorlog kunnen ontstaan tussen de boeddhistische Singalese meerderheid en de Tamil (Hindoe) minderheid? Sri Lanka, het geschonden paradijs, volgt de grillige loop van een oeroude religie in de geschiedenis, waar ook Nederland een beslissende rol in speelde.Sri Lanka is niet alleen bekend van de thee en witte stranden, het is ook het land waar Boeddha’s toespraken voor het eerst op schrift werden gesteld. Nog steeds floreert het boeddhisme er, ondanks 500 jaar kolonisatie.De Nederlandse VOC nam in de zeventiende eeuw het koloniale stokje over van de Portugezen, aangetrokken door de handel in specerijen. En passant redde de VOC in die tijd de Theravada kloosterordes op Ceylon, door op verzoek een schip vol monniken uit Birma te halen. Dat leverde de VOC goodwill en dus meer handel op. De VOC liet behalve forten en kanalen ook nakomelingen na: de Burghers. Naast de Tamils en Moslims vormen zij de derde minderheidsgroep.
Broadcasted on Dutch public TV

On pilgrimage with Cees Nooteboom (30’)
Cees Nooteboom wrote his book Saigoku about the 33-temple pilgrimage in the wide surroundings of Kyoto. What did the famous Dutch writer find on his path?
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Dutch public TV

 

2013

The Far East in the West (60’)
In 2012 a quiet revolution took place at the Free University (VU) in Amsterdam. A new discipline was established in the former academic stronghold of the protestant church: Buddhist philosophy. Zen Buddhist André van der Braak was appointed as the first professor. Pat van Boeckel followed him during his first steps on his new path.
That path leads immediately to the Far East, as Van der Braak, on behalf of the VU, travels to China, for an exchange with the Renmin University of Beijing. Cycling through Beijing he witnesses the revival of Chinese Buddhism, having been under pressure from the Communist regime between 1949 and the 1908s.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Dutch public TV (BOS).

 

2012

Hallelujah! Leonard Cohen is back (60’)
A documentary and concert film by Armelle Brusq and Pat van Boeckel on the legendary singer-songwriter, poet and Buddhist. Right at the point when one would perhaps wonder where he had gone, he returned to the stage. Even now, almost eighty years old, Leonard Cohen is back in the spotlight with a convincing comeback both to friend and foe. His voice has slowly grown older, but still carries with ease the strong lyrics of his new album Old Ideas.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Dutch public TV (BOS).

The silence moves (2 x 10’)
Two short stories involving modern dance as part of a museum exhibition.
Camera / direction / editing.
Commissioned by Het Valkhof Museum, Nijmegen, The Netherlands.

2011

Time passes (55’)
Portrait of American author Peter Matthiessen. His Snow Leopard is one of the most popular travel books ever written. This depiction of an expedition through the Himalayas received the American National Book Award in 1980. Together with filmmaker Pat van Boeckel, Peter Matthiessen, the biologist, environmental activist, world traveller and student of Zen Buddhism, looks back on his life. He recalls, among other things, his exceptional meeting with the Dalai Lama, his discovery of a giant whale bone on the beach, and the time he spent half a century ago with war waging Papuans.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Dutch public TV (BOS).

Shifting boundaries in Mongolia (30’)
In this documentary, two people travel to Mongolia, a Buddhist country that appeals to the imagination because of its vast desert, centuries-old cloisters and its tough history. Dentist Joost van Vlijmen provides basic dental care in places where it is most needed. At the same time, Frysian singer and songwriter Nynke Laverman has a residence in Mongolia looking for new inspiration.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Dutch public TV (BOS).

2010

The roaming painter (30’)
A portrait of Frysian painter Dirk Kerst Koopmans, a son of a poor farmer. As a youngster he left for Argentina and became a skilled artist. Upon his return in the 1920s he lived in a shack amidst the bogs in the south of the Dutch province of Frysland and made a daily painting of his environment. Ninety years later, an Argentinean artist pays homage to him in the same bog, which has now been turned into a nature reserve.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on TV Fryslan.

The body as teacher (40’)
Two approaches to the human body: one by a world-famous artist and the other by a young doctor in a Buddhist hospital in Taiwan. Sculptor Antony Gormley has been using his body as the basis for his work for the past thirty years. Most elementary, he says: “The body is more than a stone.” His body has become the fundamental instrument through which he expresses himself. Lee Ning Ning is a young doctor in training in a hospital in Taiwan. She initiates us into the special approach of her hospital to use the body for medical study. The dead body isn’t reduced to merely an object, but cherished as a source of life.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Dutch public TV (BOS).

2009

Walking with Kukai (30’)
The famous pilgrim road on Shikoku, Japan, was founded by Kukai in 885. Today thousands of people follow his trail.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Dutch public TV (BOS), shown on IBFF Filmfestival (London).

2008

Life is on the street (30’)
Double portrait of two people who have shifted their work area to the street. Photographer Stef Renodeyn and Zen teacher Frank de Waele talk about their experiences: photographing the homeless and guiding a meditation retreat on the city streets of Belgium.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Dutch public TV (BOS). 

Between praying and batik (30’)
The twenty nuns of the Lioba Monastery in Egmond, the Netherlands make a living of their artwork. They tell about the common grounds between art and religion.
Camera / direction / editing.
Commissioned by the Lioba Monastery.

 Landart Falster-Lolland (20’)
Registration of the activities of six land art artists in the Faster-Lolland Landart festival 2009.
Camera / direction.
Commisioned by Landart Falstar-Lolland.

2007 

Thousand Hands (30’)
The Dutch physician Jarl Eschauzier has an internship in a Buddhist hospital in Taiwan. Especially the enthusiasm of the hundreds of volunteers and antiauthoritarian attitude of the doctors touch him deeply.
Camera / direction / editing. Broadcasted on Dutch public TV (BOS), shown on KOS filmfestival, Greece (2009).

Holland Plusmin
Project with 80 high school students in filmmaking, commissioned by CBK Flevoland, the Netherlands. Each student made a one minute film on their mobile phone with the theme: a Dutch identity.
Part of the Fort Europa exhibition in Almere.
Commissioned by Cultural Centre Corrosia.

2006 

Enter at your own risk (30’)
Documentary about the making of new land (polder) in the sea. It is more than 60 years ago that the Noordoostpolder came into being in the former Zuider sea. The pioneers worked in harsh conditions, shovelling the canals by hand in the vast sand land. They thought they could earn themselves a farm. The documentary follows 4 pioneer polder residents who are well into their eighties, but they remember their adventures as if they happened yesterday.
Commission of Flevolandschap/Province of Flevoland.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Regional TV.

Falling silent (30’)
Bieke Vanderkerkhoven was 19 years old when she was attacked by a rare muscular disease which left her only one year to live. She decided to live intensively that year and joined a monastery in Egmond. The silence brought her to a new life and her disease to an unexpected standstill.
Camera / direction / editing.
Broadcasted on Dutch public TV (BOS).

 2005

How art catches a rabbit (30’)
Documentary about an environmental art project. In the film a number of artists are followed in National Park the Weerribben while making art of natural materials. Their mission is to attract extinct wildlife.
Camera / direction / editing.
Commissioned by Rerun Productions.